Wat doet FPS-technologie?

Geluid is een fundamenteel aspect van ons dagelijks leven en heeft aanzienlijke invloed op onze zintuiglijke waarneming en onze gezondheid. Geluidsgolven zijn drukgolven die zich met een bepaalde snelheid verplaatsen. Een van de opmerkelijke aspecten van geluid is dat het de capaciteit heeft om zowel hoorbare als onhoorbare frequenties te bevatten. Wij richten ons specifiek op laagfrequent geluid en hoe het ons lichaam en welzijn beïnvloedt. Verderop leg ik de werking van het FPS-technologie (Frequency Physio Support) uit, dat gebruikmaakt van laagfrequent geluid om de slaap en algehele gezondheid te bevorderen.

Laag frequent geluid

Laagfrequent geluid, ook wel aangeduid als infrageluid, verwijst naar geluidsgolven met frequenties die onder of net bij het bereik van het menselijk gehoor liggen, meestal tussen de 20 en 100 Hertz (Hz). Deze geluidsgolven zijn vrijwel onhoorbaar voor mensen, maar ze hebben nog steeds de capaciteit om onze omgeving en ons lichaam te doordringen. Een opmerkelijk kenmerk van laagfrequent geluid is dat het zich met aanzienlijke snelheid door verschillende media kan verplaatsen, afhankelijk van de temperatuur. Bijvoorbeeld, bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius bewegen geluidsgolven met een snelheid van ongeveer 1000 kilometer per uur in de lucht.

Een intrigerend aspect van geluid in het menselijk lichaam is dat ons lichaam voor een groot deel uit water bestaat. Hierdoor ondergaan geluidsgolven een versterkingseffect in ons lichaam, met een versterkingsfactor van ongeveer vier. Dit betekent dat geluidsgolven met een snelheid van ruim 4000 kilometer per uur door ons lichaam kunnen gaan vanwege de aanwezigheid van water.

Laagfrequent geluid kan een breed scala aan golflengtes hebben, variërend van lange tot zeer korte golven. Korte geluidsgolven hebben een hogere frequentie en kunnen intensere trillingen veroorzaken. Lange geluidsgolven hebben daarentegen een lagere frequentie en trillen minder intens. Deze verschillende golflengtes hebben verschillende effecten op onze zintuigen en ons lichaam.

Het effect van korte en lange geluidsgolven

Korte geluidsgolven, zoals die met hogere frequenties, kunnen als scherper of harder worden waargenomen. Ze hebben de neiging om meer alertheid te bevorderen en kunnen soms als storend worden ervaren. Lange geluidsgolven daarentegen hebben een zachter karakter en worden vaak geassocieerd met diepe ontspanning. Ze kunnen een rustgevend effect hebben en helpen bij het verminderen van stress en spanning.

In het geval van het FPS-systeem worden zorgvuldig afgestemde laagfrequente geluidsgolven geïntegreerd, die zowel korte als lange golflengtes kunnen omvatten. Deze geluidsgolven worden op een zodanige manier toegepast dat ze vrijwel onhoorbaar zijn voor het menselijk gehoor, maar toch hun heilzame effecten uitoefenen. Het FPS-systeem maakt gebruik van zowel korte als lange geluidsgolven om de slaap en ontspanning te bevorderen, waardoor individuen een diepere, meer verkwikkende slaap kunnen ervaren.

Het effect van laag frequent geluid op het lichaam

Laagfrequent geluid kan een verscheidenheid aan effecten op het menselijk lichaam hebben, variërend van lichamelijke sensaties tot neurologische reacties. Een van de opvallende eigenschappen van laagfrequent geluid is de mogelijkheid om diepgaande ontspanning van het lichaam te induceren. Dit is vooral relevant bij het begrijpen van het gebruik van laagfrequent geluid in slaaptechnologieën, zoals het FPS-systeem.

Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan laagfrequent geluid, kunnen verschillende fysiologische processen worden beïnvloed. Een belangrijk aspect is het effect op het zenuwstelsel. Tijdens periodes van stress en spanning domineert het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de “vecht-of-vlucht” reactie. Dit resulteert vaak in een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en een verhoogde staat van alertheid, wat slaapproblemen kan veroorzaken, zoals moeite met in slaap vallen of doorslapen.

Laagfrequent geluid, zoals dat wordt gebruikt in het FPS-systeem, heeft de mogelijkheid om deze situatie om te keren door het parasympathische zenuwstelsel te activeren, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel. De subtiele geluidsgolven dringen diep door in ons lichaam, waarbij ze een ontspanningsrespons initiëren. Dit resulteert in een vertraging van de ademhaling en hartslag, een daling van de bloeddruk en een vermindering van spierspanningen. Deze fysiologische veranderingen bevorderen een staat van diepe ontspanning, waardoor in slaap vallen en doorslapen gemakkelijker worden.

Beter slapen, sneller herstellen en makkelijker onstpannen

FPS-technologie  maakt gebruik van laagfrequent geluid en de hierboven beschreven mechanismen om slaapgerelateerde problemen aan te pakken en de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen. Dit systeem kan worden geïntegreerd in bedden, waardoor individuen een diepere, meer verkwikkende slaap kunnen ervaren. Het wordt vaak vergeleken met het hebben van uw persoonlijke fysiotherapeut voor de nacht, omdat het een natuurlijke en niet-invasieve benadering biedt om slaaptekort te verhelpen.

Laagfrequent geluid, met zijn vermogen om diepgaande ontspanning te induceren en het evenwicht tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel te herstellen, heeft veelbelovende toepassingen in slaaptechnologieën en het bevorderen van welzijn. Met de voordelen van geluidsgolven en de herstellende werking op het zenuwstelsel biedt FPS een effectieve oplossing voor slaapproblemen, waardoor het een aanzienlijke impact kan hebben op het dagelijks leven en het welzijn van mensen die streven naar een diepere, meer verkwikkende slaap.

slaapadviseur Wim

Specialist in FPS-technologie

FPS (Frequency Physio Support) technologie helpt het lichaam sneller en dieper te ontspannen. Zo vermindert het spierspanning, stimuleert het licht de bloedcirculatie en brengt het de hartslag en ademhaling tot rust. De technologie wordt effectief ingezet voor fysiek én mentaal herstel. Onze specialist Wim Hofman legt uit hoe de FPS precies werkt.

FPS-technologie

Naar wens kunnen wij uw nieuwe bed uitvoeren met FPS-technologie. FPS helpt om beter te ontspannen en zorgt voor een betere doorbloeding. U slaapt beter, vermoeidheid neemt af en u heeft meer energie.

fps technologie in matras van De Suite
Ervaar FPS

Heeft u een vraag of wilt u een showroom afspraak maken?