Valpreventie in de slaapkamer: maatregelen voor ouderen

valpreventie met extra laag hoog laag bed met senior liggend in bed

Casper is specialist in zorgbedden en hoog-laag boxsprings voor thuis. Als geen ander weet hij hoe belangrijk valpreventie in de slaapkamer kan zijn. Valpreventie voorkomt niet alleen nare blessures en verwondingen, maar zorgt ook voor meer zekerheid bij dagelijkse activiteiten. In dit artikel gaat hij dieper in op het belang van valpreventie in de slaapkamer en licht hij enkele belangrijke maatregelen toe.

Valpartijen bij ouderen

Naarmate we ouder worden, verandert onze lichamelijke conditie. Bewegingen en reacties worden trager, en we herkennen risico’s minder snel, reageren trager of onvoldoende. Dit maakt dat ouderen een groter risico hebben om te vallen of te struikelen, vooral in de slaapkamer waar ze vaak ’s nachts uit bed moeten. Valpartijen bij ouderen vormen een ernstig probleem. Ongeveer één op de drie thuiswonende ouderen valt minstens één keer per jaar. De gevolgen kunnen ernstig zijn: van blessures en kneuzingen tot botbreuken. Sommigen belanden zelfs in een zorgcentrum of ziekenhuis. Anderen ontwikkelen een angst om opnieuw te vallen, wat leidt tot onzekerheid bij dagelijkse activiteiten en mogelijk sociale isolatie.

Beweging en inactiviteit

Een belangrijke factor die bijdraagt aan valpartijen bij ouderen is te weinig beweging. Ons lichaam verandert naarmate we ouder worden, en soms worden we trager en strammer. Deze natuurlijke veranderingen hoeven geen probleem te zijn, maar door inactiviteit vergroten ze het risico op vallen. Het is van cruciaal belang om lichamelijk actief te blijven, omdat dit helpt bij het behouden van reflexen, spierkracht en coördinatie. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel, en dit kan variëren van wandelen en fietsen tot lichte tuinwerkzaamheden.

Daarnaast kan een te lage bloeddruk bij het opstaan en bukken duizeligheid veroorzaken, waardoor het risico op vallen toeneemt. Dit kan ook het gevolg zijn van bepaalde medicijnen, wat de noodzaak van een medicatiebeoordeling benadrukt. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen en indien nodig passende maatregelen te treffen om het risico op vallen te verminderen

Valpreventie in en aan bed

Een van de beste manieren om valpartijen bij ouderen te voorkomen, is door in de slaapkamer al de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Hier zijn enkele essentiële maatregelen:

Bedhoogte: de belangrijkste maatregel om valpartijen bij senioren te voorkomen, houdt in dat de bedhoogte wordt aangepast door gebruik te maken van een hoog-laag bed. Deze aanpassing van de bedhoogte vermindert het risico op valpartijen doordat senioren met hun voeten stevig op de vloer kunnen staan voordat ze opstaan.

Laag hoog laag bed: een laag hoog laag bed biedt bewoners de mogelijkheid om veel dichter bij de vloer te slapen, wat het gevaar van vallen aanzienlijk vermindert en bijdraagt aan een veiliger gevoel.

Uitstapverlichting: onze bedden zijn uitgerust met oriëntatieverlichting die automatisch aangaat bij het uit bed stappen, wat het in- en uit bed gaan ’s nachts veiliger maakt. Afhankelijk van uw woning kan het raadzaam zijn om de route naar de badkamer ook te verlichten.

Handgrepen: handgrepen aan de zijkant van het bed bieden ondersteuning bij het in- en uit bed gaan. Ook andere hulpmiddelen, zoals een draaibuddy om het draaien in bed en het opstaan te vergemakkelijken, een papegaai om zelfstandig op te kunnen trekken, en zorgwielen kunnen worden toegevoegd wanneer dat nodig is. Ons advies is erop gericht om in eerste instantie zo min mogelijk hulpmiddelen te gebruiken en ze pas te laten plaatsen wanneer dat echt nodig is. Onze bedden zijn daarop voorbereid, waardoor we maximale flexibiliteit en comfort bieden gedurende alle fasen tijdens het gebruik van het bed.

Telescopisch bedhek: dit innovatieve zijhek is een van de grootste voordelen van de Venta. De stevige en toch fijne constructie beslaat 50% van het ligvlak en kan telescopisch worden uitgetrokken over de volledige lengte. Het bedhek biedt vrij zicht tussen de spijlen door en heeft een elegante, discrete vorm. Het bedhek kan volledig omlaag worden tot het niveau van de zijrand van het bed, waarmee gelijk een zitje aan rand wordt gecreëerd. Het bedhek is volledig inklapbaar en met één hand te bedienen.

Veiligheid in de slaapkamer

 

Naast specifieke maatregelen in bed, zijn er ook algemene veiligheidsrichtlijnen voor de slaapkamer:

Vloeren: zorg ervoor dat de vloeren goed zijn onderhouden en vrij zijn van losliggende snoeren of opkrullend tapijt.

Trapveiligheid: als uw slaapkamer zich op een andere verdieping bevindt, zorg dan voor goede verlichting op de trap en stevige leuningen. Dit helpt bij het veilig navigeren van trappen, vooral ’s nachts.

Badkamer: de badkamer is een andere ruimte waar valpartijen vaak voorkomen. Maak de badkamer veilig met antislipmatten, stevige handgrepen en voldoende verlichting. Deze aanpassingen helpen om uitglijden en vallen in deze gladde omgeving te voorkomen.

Medicatiebeoordeling: bespreek uw medicatie met uw huisarts of specialist, en meld eventuele bijwerkingen of bezorgdheden. Sommige medicijnen kunnen duizeligheid veroorzaken, wat het risico op vallen vergroot. Samen met uw zorgverlener kunt u overwegen of er alternatieve medicatieopties zijn die minder risico met zich meebrengen.

Samenwerken aan veiligheid

 

Het nemen van maatregelen om valpartijen in de slaapkamer te voorkomen, is van het grootste belang. Echter, nog belangrijker is open communicatie en samenwerking tussen ouderen en hun partners, kinderen of andere zorgverleners. Samen in kaart brengen waar de risico’s liggen en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden, is een cruciale stap in het waarborgen van veiligheid.

Door deze extra maatregelen te nemen en openlijk te communiceren over valpreventie, kunnen ouderen hun slaapkamer en andere delen van hun huis veiliger maken. Het doel is om valpartijen te voorkomen en daarmee de veiligheid en zekerheid van dagelijkse activiteiten te vergroten. Voor meer informatie over valpreventie en gerelateerde onderwerpen, zie ook het artikel over de levensloopbestendige slaapkamer.

specialist in hoog laag bedden,  boxsprings en zorgbedden en FPS

Specialist in hoog laag en zorgbedden

Casper is een deskundige op het gebied van zorgbedden en hoog-laag boxsprings, toegewijd om ouderen te helpen het perfecte bed te vinden dat voldoet aan hun specifieke behoeften. Met zijn diepgaande kennis van slaapcomfort, welzijn en veiligheid, is hij in staat om op respectvolle wijze een optimale oplossing te creëren voor zijn klanten.

FPS-technologie

Naar wens kunnen wij uw nieuwe bed uitvoeren met FPS-technologie. FPS helpt om beter te ontspannen en zorgt voor een betere doorbloeding. U slaapt beter, vermoeidheid neemt af en u heeft meer energie.

fps technologie in matras van De Suite
Ervaar FPS

Heeft u een vraag of wilt u een showroom afspraak maken?